Den dag RSS blev kendt

Store dele af Overskrift.dk er bygget ved at anvende teknikken RSS (Real Simple Syndication), som gør det nemt at finde ud af om der tilføjet nyt indhold til blogs og andre hjemmesider. For nørder (som mig selv!) er det jo en herlig simpel teknik, som jo også anvendes i de mange RSS feedreadere der findes, så man som bruger kan kan læne sig tilbage og vente på, at blog- og nyhedsindlæg kommer til én selv så man ikke selv skal opsøge dem ved at surfe rundt på utallige blogs og hjemmesider.

Selvom der sikkert er mange som har opdaget hvor nemt det er at følge med i favorit blogs og nyhedssites, tror jeg stadig det mest er “teknologifreaks” som har set mulighederne. Jeg har selv længe ment, at det først vil ændre sig når den næste browser fra Microsoft, Internet Explorer 7 (IE7), bliver frigivet, idet den har en indbygget RSS feedreader. Ja ja, siger du så, det har Firefox browseren da haft længe, men uden at gå ind i en religionskrig om browsere, anvender de fleste jo Internet Explorer, hvor der ikke har været mulighed for auto-detaktering af RSS feeds og indbygget RSS feedreader – altså indtil nu.

Som Steve Rubel skriver på Micro Persuasion mener jeg også, at den dag Internet Explorer 7 frigives bliver en stor dag for RSS, idet “almindelig” browser-brugere vil undre sig over den lille orange RSS-ikon knap:

IE7 RSS knap

og så vil der rigtigt komme gang i RSS brugen.

Det ser ud som om den dag er … idag! Internet Explorer 7 er frigivet i sine (første!) endelig udgave idag ifølge:

Newz.dk, PC World, Comon, Berlingske, Ingeniøren

Eller man kan jo bare holde sig ajour på på Overskrift.dk med en explorer frigivet søgning – en søgning som jo også kan gemmes som RSS feed, så man automatisk kan holde sig ajour uden at skulle løfte en finger:

Overskrift_IE7_soegning.png


5 Comments

  • Anne Reinholdt

    20. oktober 2006

    Den dag RSS blev kendt… Jeg er fuldstændig enig med jer i, at RSS er en mirakelteknik, der gør søgninger på netaviser og blogs langt, langt, nemmere – i hvert fald i min hverdag. Derimod tror jeg, at der kommer til at gå et stykke tid, før RSS kan betegnes som kendt. Modsat jer oplever jeg nemlig, at mange danskere endnu har til gode at opdage, hvor nemt det kan være at følge med i favoritblogs og netaviser. ersonligt har jeg først opdaget mulighederne for nyligt, og jeg må sige, at det er en ny verden, der har åbnet sig for mig.

    Jeg tror du har ret i, at flere sandsynligvis kommer til at se mulighederne i RSS, når den næste version af Internet Explorer bliver lanceret med sin synlige RSS-funktion. Indtil det sker, skal I have mine roser for at være med at til gøre RSS-fordelene tilgængelige for os ikke-teknologifreaks i Danmark. At opsætte en søgeordsovervågning på jeres side http://www.overskrift.dk er noget af det mest brugervenlige, jeg længe har brugt, og derfor har jeg også omtalt lige netop jer som et godt eksempel på at monitorere blogs og netaviser på vores blog (link). Det er ikke alle, der har brug for en overvågning, men funktionen er mildest talt genial.

  • Anne Reinholdt

    20. oktober 2006

    ja, linket kom ikke med – men I skal da rosen alligevel: http://gcimannov.wordpress.com/2006/10/19/blogs-kan-ogsa-monitoreres/

  • Stefan Bøgh-Andersen

    20. oktober 2006

    Anne, tak for de rosende ord. Vi har nu også været igang i mere end 2 1/2 år, så det er jo dejligt at nogle påskønner det. Vi synes jo også selv RSS er super-smart til at holde sig ajour med emner som interesserer én..

    Du har desuden ret i at “RSS” som begreb i sig selv nok ikke bliver bredt kendt. Og det er der jo heller ikke behov for – det er jo snarere HVAD man kan bruge det til der er og bliver interessant. Lidt ligesom at HTML-kode i sig selv ikke behøver at være kendt blandt ‘almindelig’ mennesker, men snarere hvilke muligheder det giver (at vise indhold på en grafisk appetitlig måde i en browser).

    De bedst teknologier er som regel jo også ‘skjulte’, tag f.eks. (mobil)telefoni-nettet – vi antager jo bare det er der hele tiden og vores tilgang til det er en simpel mobiltelefon eller et lille stik i væggen. Men bagved ligger der jo en kæmpemaskine af kabler, switche, master, telefoncentraler osv.

    Der er da også dem som mener at navnet “RSS” er for nørdet for at slå rigtigt igennem i mainstream. Nogle anvender derfor andre begreber som ‘webfeed’, ‘nyhedsfeed’, ‘live feed’….
    Anyway, det er altså lidt ligegyldigt hvad det HEDDER, men snarere hvilke muligheder det giver for at lette informationssøgning og lade nyt komme til dig, i stedet for at du aktivt skal fremsøge det. Microsoft mener f.eks. at RSS er det tredje ben i hvorledes man arbejder med information på nettet: “browse, search, SUBSCRIBE”.

  • Anne Reinholdt

    21. oktober 2006

    Nu hvor vi snakker om mulighederne med RSS, har jeg et spørgsmål. Jeg har set på f.eks. bloglines.com, som jeg også omtaler i mit indlæg på GCI Mannovs blog, at det er muligt at opsætte en feed med blogs, som jeg er interesseret i at følge med i. Det eneste det kræver er, at bloggen er opsat i RSS.

    På jeres side har jeg også forsøgt at tilmelde en feed, men jeg kan ikke få det til at fungere ikke på samme måde. Har I overvejet at oprette noget a la det på bloglines? I mine øjne virker det nemlig ret godt, at man slipper for at skulle tjekke x antal interessante blogs for at se, om der er kommet nye indlæg og i stedet blot kan åbne sin feed.

  • Stefan Bøgh-Andersen

    22. oktober 2006

    Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår din ide. Der er jo en feed-tilmelding på Overskrift, men det kan jo også være du mener en slags feed-reader funktionalitet på Overskrift – i stil med Bloglines?

    Tag endelig fat i mig på info[SNABELA]overskrift.dk – det er måske nemmere at diskutere offline?

Comments are closed.