Som en del af mediemonitorerings-tjenesten Overblik, følges alt indhold fra online og sociale medier i Danmark. Ligesom tidligere år, vil vi her igen gøre status over hvordan de forskellige online og sociale medier anvendes – specifikt Twitter i Danmark 2016.
Der eksisterer ved udgangen af 2016 ca. 355.000 danske Twitter profiler, hvilket er en stigning på ca. 18% i forhold til udgangen af 2015. Ca. 30 % af disse danske Twitter profiler har i årets løb tweetet – eller re-tweetet – mindst en gang, og antallet af afsendte tweets ligger støt omkring 21 millioner tweets ligesom i 2015.
Antallet af aktive danske twitter profiler ligger dog nogenlunde stabilit på ca. 65.000 danske tweeps, som den også har været de seneste år. Man kan derfor roligt sige at Twitter i Danmark er et mikro-medie i forhold til antal danske bruger på andre sociale platforme så Facebook, Instagram, Snapchat etc.
Begivenheder på Twitter i Danmark i 2016
Twitter har da også længe været kendt som det udvalgt sociale medie platform for særligt politikere, politisk interesserede, kommunikations- og marketingsfolk samt folk i (politiske) interesseorganisationer.
Det ses da også tydeligt på grafen over antal af tweets pr. dag, fra danske tweeps:
Her er særligt et antal dato’er hvor der blev tweetet mere end normalt:
- 23. og 24. februar 2016, da det står klart at Statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke har opbakning fra sine støttepartier til sin fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen, som det bl.a. fremgik ved Konservative’s pressemøde om aftenen den 23. februar. Kort efter spillede Lars Løkke “bolden tilbage” på Twitter:
Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering… #dkpol
— Lars Løkke Rasmussen (@larsloekke) 23. februar 2016
- 24. juni 2016 vælger englænderne at trække sig ud af EU, i det såkaldte BREXIT.
- 9. november 2016: Amerikanerne har valgt Donald Trump som den næste amerikanske præsident.
De tre mest aktive twitter-dage er altså alle sammen politik-relaterede.
Når man ser på listen over de mest anvendte hashtags i danske tweets, bliver det endnu mere tydeligt at Twitter i Danmark er for den politiske samtale. Top-10 listen ser således ud:
Som det ses – og ligesom tidligere år – anvendes #dkpol klart mest, og mere end 700% mere end nr. 2 på listen #sldk. Længere nede ad listen:
Placering | Hashtag |
---|---|
17 | #brexit |
19 | #uddpol |
20 | #syria |
65 | #aleppo |
66 | #xfactordk (49 i 2015) |
71 | #PanamaPapers |
90 | #Trump |
91 | #usavalg |
Hvem følges mest på Twitter i Danmark
Overskrift indhenter ikke kun indhold, men også meta-data om kilderne – i dette tilfælde altså data om de konti, der tweeter og retweeter og som har en relation til Danmark. Det kan være herboende danskere, danskere bosiddende udlandet eller udlændinge der bor, arbejder eller angiver en eller anden form for danske relation.
Top-listen finder du her, og ved at indtaste dit eget Twitter-brugernavn kan du finde din egen placering på listen. Listen rangerer brugerne efter antallet af følgere (eller Klout-score), uden at skele til om alle disse følgere er ægte eller om de er oprettet til lejligheden. Der findes flere forskellige slags værktøjer til at undersøge ægtheden af følgerskaren, og en stikprøve i toppen peger da også på en højere andel af tvivlsomme følgere, end hvis man hopper længere ned ad listen – dog ikke nok til at ændre på rækkefølgen (Twitter fraråder selvfølgelig al brug af falske følgere til at forlænge rækkevidden for en Twitter-konto).
Populære tweets fra 2016
Et tweet når længere og længere ud for hvert retweet. Danskere med en international karriere, og som måske endda skriver på engelsk, vil have langt flere retweets end danskere der tweeter på dansk. Herunder lister vi 3 populære tweets, der alle har fået mange retweets – både i Danmark og internationalt, men listen er altså baseret på antallet af reweets fra danske Twitter-konti, og derfor er Daniel Aggers tweet heller ikke at finde på førstepladsen:
Morten Bruun, kommentator på 6’eren, nu uden 1992-EM medalje
Til dig, der brød ind i mit hus, mens jeg kommenterede landskamp: Vil du ikke levere min EM-medalje fra 1992 tilbage? Du kender jo adressen.
— Morten Bruun (@Bruun6eren) 25. marts 2016
Anders Lund Madsen
Det indsamlede knæk-cancerbeløb svarer til 1% af de 14 milliarder, SKAT mistede pga uduelighed. Og som stadig ikke får opmærksomhed.
— Anders Lund Madsen (@Fedeabe) 30. oktober 2016
Daniel Agger stopper karrieren
Thank you for your support.A great experience.It’s sad,but it is the right decision to stop. I’m proud of my career. pic.twitter.com/Geu9y47vnN
— Daniel Agger (@DanielAgger) 9. juni 2016
Thomas Andersen
22. februar 2017Umiddelbart troede jeg Twitter var ved at dø langsomt? Det er vel også det de fleste meningsmålinger siger? Men jeres påstand om at antallet af danske brugere stiger med 18% betyder vel at Danmark er bagud?
Dem, som benytter sig af Twitter er hovedsageligt prominente personer, kendisser, politikere og lign, som har noget at dele og den gængse borger, som benytter sig af mediet er hovedsageligt folk, som støtter disse tidligere nævnte personer. Personligt har jeg aldrig brugt Twitter og jeg har heller aldrig været fristet til det.
Stefan Bøgh-Andersen
18. april 2017Hej Thomas
Twitter har aldrig rigtigt været stort i Danmark i forhold til Facebook og andre sociale medier. Med kun ca. 65.000 aktive danske profiler er det jo kun en meget lille del af befolkningen som anvender Twitter.
Klichéen er jo lidt at det kun er journalister og politikere som anvender det som deres eget “intranet”.
At det totale antal danske brugere stiger er jo også et udtryk for at der faktisk er plads til nye nysgerrige danske brugere.
Bjarke Lund Larsen
13. april 2017Hvor placerer #sundpol sig? På forhånd tak.
Stefan Bøgh-Andersen
14. april 2017Hej Bjarke
#sundpol er faktisk meget godt med også, som nr. 23 på listen af mest anvendte hashtags i den danske del af Twitter 🙂
/Stefan
Bjarke Lund Larsen
19. april 2017Tak for svar:)
Cecilie K
30. maj 2017Hej,
Jeg skriver netop en eksamensopgave, og kan ikke umiddelbart finde samme information som jer.
Er det muligt at finde ud af, hvor mange gange #esbenellerej forekommer på Twitter?
Pft
Sarah Vangsgaard Winge
2. juni 2017Hej Cecilie,
Du kan via denne side se resultaterne for #esbenellerej for den sidste måned
http://www.overskrift.dk/search?q=esbenellerej
Knæk og bræk med eksamensopgaven.
De bedste hilsner,
Sarah Vangsgaard Winge,
Marketingansvarlig i Overskrift.
Michelle Hald
31. maj 2017Hej
Ved I, om der er lavet undersøgelser af, hvem der er på Twitter i Danmark? Jeg tænker fordelt på alder, faggrupper osv. Hvad med en international sammenligning, hvor aktive er vi danskere på Twitter i forhold til fx i Norge og Sverige? Kender I til undersøgelser af det? Pft.
Sarah Vangsgaard Winge
16. juni 2017Hej Michelle,
Jeg fandt den her, som måske kunne være interessant for dig: http://slks.dk/mediernes-udvikling-2016/kort-nyt/brug-af-sociale-medier-i-2016/
De bedste hilsner,
Sarah Vangsgaard Winge,
Marketingansvarlig i Overskrift.
Pingback:Populære hashtags i Danmark - her er oversigten | Overskrift
Pingback:Årsanalyse: Sådan var danskernes aktivitet på sociale medier 2017